Életmód / Lifestyle, Edzés / Training

Testösszetétel vs. testtömeg

Miért is testösszetétel adatokat kérünk mind az étrendeseinktől, mind a személyi edzettektől, ahelyett, hogy szimplán a mérlegre hagyatkoznánk?

A mérleg megmutatja, hogy mennyi a tested tömege, de azt nem, hogy miből áll. A testösszetétel ezzel szemben az izmok, szervek, csontok és folyadékok arányát is elárulja.

Sok ember válik frusztrálttá és veszíti el a motivációját, amikor egy életmódváltás (edzés és/vagy diéta) folyamán a mérlegre lépve azt látja, hogy nem változott a testsúlya.

Forrás: 9gag.com

De gondoljunk csak bele: ha elkezdünk edzeni és felszedünk egy kiló izmot, viszont eközben veszítünk 1 kiló zsírt, akkor a mérlegen a szám nem változik – ellenben a testösszetételünk egészen más lesz (és valószínűleg tetszeni fog az eredmény)!

Étrend megrendelésekor kérdőívünkben elkérjük az aktuális testtömeget is, de ez csak egy a mért értékek közül, amelynek változása önmagában kevés információval szolgál.

Ami fontos a testtömeggel kapcsolatban: ha szálkásodni szeretnénk, vagy például definiált hasizmokat, akkor nem a legokosabb dolog erre az egy mérőszámra hagyatkozni, mivel ez a testünk változásának csak egy aspektusát mutatja meg.

Hogyan mérjünk test-összetételt?

Most, hogy megállapítottuk, miért érdemes test-összetételt mérnünk, felmerül a kérdés: hogyan tegyük ezt meg? Honnan tudjuk, hogy mennyi zsír vagy izom van a testünkben?
Többféle módszer is létezik, a legnépszerűbbeket vesszük most sorra.

 1. Bioelektromos Impedancia Analízis (BIA)

  Gyakori és népszerű testösszetétel-mérési módszer a BIA. Ezt a metódust alkalmazzák a sok edzőteremben jelenlévő InBody és Tanita gépek. A BIA eszköz a bőrre helyezett elektródákkal azt méri, hogyan reagál a testünk apró elektromos hullámokra. A test hullámokra adott válaszát pedig egy egyenletbe helyezi és ez alapján kiszámítja a test-összetételt.

  A BIA módszernek vannak előnyei és hátrányai: egyrészt gyors, egyszerű és széles körben elérhető, másrészt a pontossága széles skálán ingadozhat, és nagy mértékben befolyásolja az étel- és folyadékbevitel is.

  Ha ezt az eszközt választjuk, fontos, hogy biztosítsuk az azonos körülményeket a teszteléshez. Például ugyanabban a napszakban végezzük el a mérést (lehetőleg reggel, ébredés után). Ne együnk és igyunk előtte, és viseljük minden alkalommal ugyanazt a ruházatot.

 2. Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA)

  A BIA gépeknél pontosabb eredményt ad a DEXA mérés. Ezeket az eszközöket általában ott találhatjuk meg, ahol csontsűrűség-vizsgálatokat végeznek. A DEXA két különböző fajta röntgensugár használatával állapítja meg a testzsír-százalékunkat. Emellett egy-egy testtáj csontsűrűség-vizsgálatára, az izom, a zsírmentes tömeg és a zsír mennyiségének mérésére is alkalmas.

  Legnagyobb előnye a pontossága (a hibaszázalék 1,5-2,5% testzsír esetén, míg a kézi BIA eszköz esetén ez 8-10% is lehet).
  Ezen felül a DEXA a BIA-nál részletesebb információkkal is szolgál, viszont nyilvánosan nehezebben elérhető és drágább is.

 3. Testméretek és fotók

  A változást dokumentáló fotók nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy észrevegyük a test-összetételünk átalakulását. Mivel naponta nézünk tükörbe, nehéz lehet folyamatában látni azt, de a fotók (és edzőnk/tanácsadónk!) segítségével könnyebben észrevehetjük a hetek és hónapok alatt végbemenő változásokat.

  Például: adott hónapban nem sok ingadozást láttunk a mérlegen – de amikor összehasonlítjuk az egymás mellé tett képeket, észrevesszük, hogy definiáltabbá vált a vállunk és a combunk. Ez annak a jele, hogy változik a test-összetételünk. Talán a mérleg nem mutat különbséget, mert felszedtünk valamennyi izmot, de közben veszítettünk ugyanannyi zsírt – és a zsír nagyobb térfogattal rendelkezik, mint azonos tömegű izom!

  A fotózás mellett jó ötlet hetente mell-, derék- és csípőbőséget mérni, amelyek változása szintén elég jól mutatja a zsírvesztést. Például a derékbőség csökkenése annak a jele, hogy a hasi zsírból fogytunk.
Forrás: stock photo

A testösszetétel változásának nyomon követésére a leghatékonyabb módszernek a körméretek, a fotók és a testtömeg általános alakulásának kombinációja tűnik (szemben a napi mérlegeléssel). Tehát teljesen rendben van, ha épp nincs lehetőségünk a fenti bonyolultabb gépeket igénybe venni! Ettől még egyszerűen és átláthatóan tudjuk követni a testünk változásait.

Ha szeretnél változtatni a testeden, de nem tudod, hogy kezdj hozzá: étrend csomagjainkat itt, online edzési lehetőségeinket pedig itt találod!

Forrás: https://www.workingagainstgravity.com/articles/what-it-takes-to-get-lean?fbclid=IwAR3yZOefE_JErQKI5grwoenypefNbKrujXGeOshxp_ga1NmSnRxQ3fWlOYs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.