Edzés / Training

Funkcionális testépítés…?

Melyik a jobb, a funkcionális edzés vagy a kondis gyúrás, testépítés? És melyik jobb, a fogkefe, vagy a szendvics? Mindkettőt a szádba dugod, mégsincs értelme összehasonlítani, mivel az egyikkel fogat mosni akarsz, a másikkal meg jóllakni.

Ugyanez a logika érvényes akkor is, amikor a funkcionális edzést és a gyúrást akarjuk összehasonlítani: bár mindkettő valamiféle testmozgás, teljesen más a céljuk. A funkcionális/cross edzéseknél az elsődleges cél a nem specializált, széles tartományon mérhető teljesítmény – és csak mellékes hozadék a formás, izmos testfelépítés. A kondis gyúrásnál ezzel szemben a hangsúly elsősorban az esztétikán, az izmok növelésén van, ami mellett leggyakrabban még az erő fejlesztése jelenik meg célként.

Viszont legjobban mindenképp akkor járunk, ha hasonlítgatás helyett inkább megpróbáljuk mindkét irányzat előnyeit kihasználni.

Külföldi crossfites körökben főképp, de itt-ott már nálunk is egyre inkább kezdi felütni a fejét a ‘funkcionális testépítés’, amely áthidalhatja a szakadékot a két irányzat között.

A funkcionális testépítés célja a test esztétikai fejlesztése a minőségi mozgás, a prehabilitációs (sérülések kockázatának minimalizálása) elvek előtérbe helyezése mellett.

A konditermekben található gépek többsége – mivel előre meghatározott pályán végezzük a gyakorlatokat – erősen korlátozza a mozgástartományt, valamint az ülő pozícióban végrehajtott feladatoknál szinte teljesen szükségtelenné válik törzsizmok stabilizáló funkciójának kihasználása és fejlesztése. Ezen hátrányok könnyen kiküszöbölhetőek, ha nem gépek segítségével dolgozunk, hanem helyettük a funkcionális edzésformáknál megszokott szabad súlyokat (olimpiai rúd, kettlebell, tárcsák, kézi súlyzók, stb) és gumiszalagokat használjuk.
A teljes mozgástartományon végzett munkával elkerülhetünk két különböző okból bekövetkező mozgástartomány-csökkenést is. Ezek egyrészt az idegrendszernek a részleges mozgástartományhoz való hozzászokása, másrészt az izomtömeg növekedésével annak röviddé, kötötté válása. Így a funkcionális gyúrás során nem válik nehézkessé, darabossá a mozgás, hanem megtarthatjuk és élvezhetjük a teljes mobilitás előnyeit és örömeit is.

A másik oldalról megközelítve pedig azt vehetjük észre, hogy ami megkülönbözteti a funkcionális testépítést a Crossfittől vagy egyéb funkcionális irányzatoktól, az a magas intenzitás hiánya (a Crossfit definíció szerint folyamatosan változó, magas intenzitáson végzett funkcionális mozgás). Ez azért fontos, mert az intenzitás csökkentésével a mozdulatok kontrolláltabbakká válnak. Ezt a pontosabb, tudatosabb mozgást az intenzívebb tréningek hatékonyabb kivitelezéséhez is fel tudjuk használni.
Emellett a gyúrós krosszfitben előkerül a funkcionális edzésnél kevésbé jellemző célzott hipertrófia (izomnövelés) tréning is, azaz a magasabb ismétlésszámú, kis ellenállással végzett munka.

Bár a gyúrós jelleg hölgyek számára esetleg ijesztően hathat, nincs ok a félelemre. Azt már az utóbbi években szinte mindenhol megírták, hogy strong is the new sexy, de emellett fontos tudnunk: a nők a férfiakétól teljesen eltérő hormonális környezetük következtében természetes úton soha nem fognak férfiasan izmossá válni (a tesztoszteron és az ösztrogén hormonok egész más arányban vannak jelen a két nemnél). Ellenben jó hír, hogy a funkcionális testépítéssel nagyon szép eredményeket érhetünk el, amennyiben a cél egy nőiesen formás, feszes, esztétikus mozgású test kialakítása.

Januártól Pump4Fun funkcionális testépítés edzések a Fitt4Fun-nál.


Az edzések időpontjait az Órarend menüpontnál találhatod meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.