Életmód / Lifestyle, Önfejlesztés / Personal Development, Interjú / Interview, Táplálkozás / Nutrition

New year, new me?

Januártól diétázom. Jövőre most már tényleg eljárok edzeni. Elhagyom a cukrot. Időben lefekszem aludni. Stb…

De hanyadik január is ez? Aztán hanyadik hétfő, hanyadik na majd inkább jövő nyárra…

Nem veled van a baj. Nem vagy akaratgyenge, a kitartásoddal sincs gond. A baj ott van, hogy elhitették, hogy így kell csinálni. Hogy megtaláltad a tökéletes diétát, a tökéletes edzésmódszert, innentől már csak tartsd be, és tökéletes lesz az életed is. De az igazság az, hogy lehet akár a diéta, akár az edzésterv bármilyen tökéletes, ha a te személyiséged, a te életmódod, a te saját egyedi körülményeid mellett nem fogod betartani, akkor nem fog működni.

Az ideális diéta az, amit konzisztensen be tudsz tartani. Az ideális edzésmódszer az, amit nem ‘muszájból’ csinálsz, hanem azért, mert szereted. Akkor különösebb erőfeszítés nélkül is menni fog.

  • Ne tervezz hosszú távra. Ne 3 hónap szigorú diétát akarj tartani. Reggel, amikor felkelsz, döntsd el, hogy aznap elmész edzeni. Hogy aznap az étkezéseddel kapcsolatban helyes döntéseket fogsz hozni. Mindig csak és kizárólag az adott napoddal törődj. Így anélkül, hogy felesleges nyomást tennél magadra, szépen lassan addig gyűlnek ezek az egyes napok, amíg egyszer csak eltelt a három hónap.
  • Ne akarj hirtelen, egyik napról a másikra gyökeres változásokat bevezetni. Először csak próbálj meg legalább heti 1x elmenni edzeni. Először csak ne tegyél cukrot a kávéba, vagy üdítő helyett vizet igyál, vagy egyél minden ebédhez zöldséget, stb. De egyszerre csak egy dolgot változtass. Aztán ha pár nap alatt ez szokássá vált, add hozzá a következő lépést.
  • Gondold át az étellel, a testeddel való kapcsolatod. Azért eszel, mert éhes vagy? Vagy csak unatkozol? Stresszes vagy? Szomorú? Boldog? Figyeld meg, hogy hogy érzed magad, amikor eszel. Milyen szituációkban nyúlsz az ételhez? Melyik érzelmi állapotban mit eszel? Azért akarsz mozogni, mert szereted a tested, és tudod, hogy jót tesz neki? Hogy egészségesebb és boldogabb legyél? Vagy mert nem szeretsz tükörbe nézni, és bünteted magad, amiért az utóbbi időben kicsit többet ettél az ideálisnál? Azzal, hogy megfigyeled magad, tudatossá teszed a viselkedésed, az érzelmeid, a különböző szituációkra adott reakcióid. És minden változás alapja a tudatosság – ha már tudsz róla, hatni is tudsz rá. Szükség esetén ne szégyellj segítséget kérni; ha úgy érzed, lelki okok miatt hozol a céljaiddal ellentétes döntéseket, nyugodtan fordulj képzett segítőhöz.
  • Vállald a felelősséget. Az életed történéseiről egyedül te tehetsz. Ha nem próbálod külső körülményekre fogni a dolgokat, hanem felelősséget vállalsz, azzal hatalmat adsz a saját kezedbe. Te döntesz, és az életedben minden esemény a döntéseid következménye.


Sok sikert és boldogságot kívánunk 2019-re! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.