Életmód / Lifestyle, Uncategorized

Outdoor4Fun

20180930_124428

(English below)

Crossfitesként nap, mint nap azon dolgozunk, hogy több húzódzkodást hozzunk össze, vagy szebben, nagyobb súllyal tudjunk snatchelni. Ezt tesszük a teremben, otthon pedig próbálunk odafigyelni a táplálkozásunkra. Általában ez a kettő egész jól megy, de ennél többet is tehetünk, hogy igazán jól érezzük magunkat.

A Crossfit előírása alapján együnk húst és zöldségeket, magvakat, kevés keményítőt, a cukrot hagyjuk el, és emellett az edzésünk álljon magas intenzitáson végzett, folyamatosan változó funkcionális mozgásból. De nem csak ennyit tanácsol, hanem azt is említi, hogy rendszeresen próbáljunk ki új sportokat, és kihangsúlyozza, hogy használjuk ki az edzettségünket a mindennapi életben – végül is, erről szól maga a funkcionalitás.

20180930_103236

Minderre egy élvezetes és sok szempontból nagyon hasznos mód a túrázás.
Először is, mozgunk. A sebességünktől és a terepviszonyoktól függően ez lehet akár egy könnyű egészségügyi séta, de akár komoly, fárasztó edzés is a hegyen fel- és lefelé mászkálással, ami akár egy HIIT (high intensity interval training) mozgásformának is megfelel. Ha mindezt nagy magasságon tesszük, akkor különösen jól megdolgoztathatjuk a légző- és keringési rendszerünket, és valószínűleg az sem fog meglepetést okozni, hogy a lábaink is jól elfáradnak.

20180930_111819

De a túrázással nem csak egy jó kis edzést tudhatunk le. Kimegyünk a városból, friss, kevésbé szennyezett levegőt szívunk, amely több oxigént tartalmaz. Amikor kint vagyunk a természetben, próbáljunk odafigyelni arra, hogy mélyen, tudatosabban lélegezzünk, minél inkább feltöltsük a szervezetünket a tiszta levegővel.
A kint töltött idő alatt az éltető napfénynek is kitesszük a testünket, ettől ne féljünk. A napsugaraktól kapjuk a létfontosságú D vitamint, amely elengedhetetlen az immunrendszerünk helyes működéséhez, ezért – különösen a téli hónapokban – próbáljunk minél többet begyűjteni ebből, miközben odafigyelünk a leégés elkerülésére (a napfény is egyike azoknak a dolgoknak, amelyek kis mennyiségben orvosságként, túlzásba esve viszont méregként hatnak ránk). Egy másik jelentős szerepe a napsugárzásnak, hogy szabályozza a cirkadián ritmusunkat – ez a folyamat állítja be az alvás és az ébrenlét ciklusait, szabályozza a hangulatunkat, étvágyunkat, stb. A szemünkben lévő receptorok reagálnak a napsugarakra, irányítják bizonyos hormonok, például a melatonin termelődését (az alacsony melatonin-szint ébreszt fel minket reggelente, míg a sötétedés hatására bekövetkező hormon-termelődés álmosít el este).

20180930_102947

20180930_112512

In Crossfit, we work on our fitness day in and day out, trying our best to get more pull ups or a nicer and heavier snatch. We do this in the gym. At home, we attempt to take care of what we eat. Usually people got this covered, but you can do more.

The Crossfit prescription is based on eating meat and vegetables, nuts and seeds, little starch and no sugar, and practicing constantly varied functional movements executed on high intensity. But it does not stop just there. It also suggests regularly trying new sports and heavily emphasizes using your fitness in everyday life (after all, that is what functionality is all about).

20180930_112426

An amazing and in many aspects highly rewarding way to do so is getting outdoors for a hike.
First of all, you are moving. Depending on your speed and the terrain, it can range from a light recovery walk to a strenous workout climbing up- and downhill, which could easily classify as high intensity training. If you are moving at high altitude, it also exceptionally well improves your cardio-vascular and respiratory system, and we don’t think it will surprise you, but hiking gives your legs and glutes a hard time as well.

20180930_102559

A nice workout in the books is not the only good thing for you about some trekking. You are out of the city. You are breathing fresh air, containing less pollution and more oxygen. While out in nature, try to focus on breathing deeply, more mindfully, filling up your body with as much of the clean air as you can.
By being outside you also expose yourself to some rays of vital sunshine. Don’t be afraid of it. Sunshine gives you the essential vitamin D, that has a highly valuable role in keeping your immune system healthy, so – especially in the winter months – try to get as much as you can, of course while avoiding getting sunburned (sunshine is one of those things that can heal you in smaller doses but harm you if you are exposed too much). Another important aspect of being on the sun is that it regulates your circadian rhythm – this is what sets up your sleeping and awake cycles, regulates your mood, appetite, etc. The receptors in your eyes react to sunlight by regulating production of several hormones like melatonin (low levels make you wake up in the morning and high levels induced by lack of sunshine in the evening make you asleep).

20180930_102838

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.